Aanbod

Kick-off Academiejaar 24-25: Kansen en gevaren van AI in het onderwijs.

Kunstmatige Intelligentie is ineens overal: maar wat moeten en willen we ermee?

 

Het lijkt wel alsof je geen nieuwsbericht meer kunt lezen, of de afkorting AI valt wel een keer. Jongeren die fan zijn van niet-bestaande AI-artiesten. AI om het centraal examen eerlijker na te kijken. Een AI-tool die een propedeuse haalt.

Het is soms lastig als mens een standpunt in te nemen. Moeten we hier nou blij van worden? Of moeten we juist zo snel mogelijk op de rem trappen, nu het nog kan? Oftewel: is AI nou een droom, of een nachtmerrie? En hoe blijf je bij terwijl nieuwe ontwikkelingen over elkaar heen vallen en jouw leerlingen volop AI inzetten om hun schoolwerk te maken?

 

Na deze lezing heb je genoeg handvatten en nuance om die vraag voor jezelf te beantwoorden.

 

Wat gaan we doen?

In deze lezing neemt tech-expert Vivianne Bendermacher je mee door de wondere wereld van AI. Geen vage toekomstvoorspellingen, maar in klare taal maakt ze de balans op. Met behulp van experts uit het onderwijs én haar eigen avatars “de Video Twins” geeft ze jou handvatten voor een eigen antwoord op de vraag: wat moet jij met AI richting jouw leerlingen?

 

We verkennen de kansen en de dilemma’s van AI in het onderwijs. We duiken dieper in hoe zoiets als custom GPT's de rol van docenten kunnen transformeren en we verkennen kritische vraagstukken zoals de foutmarge van AI vergeleken met die van mensen. Niet alleen in het onderwijs, maar bijvoorbeeld ook in de zorg. Van deepfakes en voice cloning tot wetgeving. Want: van wie is eigenlijk je stem? Of je nu een tech-wizard bent of gewoon nieuwsgierig naar AI, deze talk belooft een inspirerende ervaring vol inzichten en innovaties! En natuurlijk krijg je hands-on tips en tricks waar je morgen mee aan de slag kunt.

 

Daarna volgt een tafelgesprek met collega’s van Spinoza en VO Haaglanden. We praten door op wat dit betekent voor onze scholen en de inzet van AI in het onderwijs.

We gaan:

- de balans opmaken rondom AI: waar staan we nu?

- zien hoe jongeren AI al inpassen in hun dagelijks leven.

- verschillende domeinen doorlopen, zoals de zorg, de creatieve sector en natuurlijk het onderwijs.

- horen van experts uit het onderwijs hoe zij AI nu inzetten.

- spectaculaire voorbeelden zien van AI in actie.

- ook zien hoe het gruwelijk mis kan gaan, en hoe we onszelf hiertegen kunnen beschermen.

 

Wat heb je eraan?

Na deze kick-off ben je in staat om te bepalen wat je wel en niet met AI wilt of moet doen. Je ziet waar de kansen zijn, en ook welke potentiële risico’s. Dat helpt je in het uitvoeren van jouw werk, maar óók om je beter te verplaatsen in jouw leerlingen.

 

Dus: ben je klaar voor een ontdekkingsreis AI? Meld je dan vandaag nog aan!

Expert:

Vivianne Bendermacher
Vivianne Bendermacher is opgeleid als journalist en was hoofdredacteur van als KIJK, Know How en VIVA. Ze is als tech-deskundige een veelgevraagd spreker op nationale en internationale events en is een vast gezicht voor tv-programma’s als RTL Boulevard, Jinek en Late Night. Daarnaast maakt ze verschillende tech-podcasts. De afgelopen jaren heeft ze samen met haar zakelijk partner Tamira van Roeyen het bedrijf Techionista geleid;

waarmee zij in samenwerking met Microsoft zo’n 1000 vrouwen in Nederland hebben omgeschoold tot data- en AI-professionals.