Aanbod

Leidinggeven aan jouw werkgroep of vaksectie

Vind je het ook vervelend als een vergadering te lang duurt? Hoe krijg je die werkgroep zo ver dat de doelen worden behaald? Hoe krijg ik mijn collega’s uit de waan van de dag? Tijdens deze cursus kijken we naar jouw eigen overtuigingen, veranderstrategieën van jou en de ander, groepsdynamica en welke interventies je effectief kunt inzetten.

 

De training bestaat uit drie sessies en is opgebouwd uit vier elementen: 

  • theorie groepsdynamica; 
  • jouw voorkeuren voor een bepaalde werkwijze (weten & snappen);
  • toepassen van interventies (kunnen); 
  • persoonlijke leerdoelen (doen). 

 

Zowel het begeleiden van een groep als van individuen uit die groep komt aan de orde, de daarbij behorende technieken en je eigen rol daarin. Jouw persoonlijke leerdoelen zullen in de bijeenkomst terugkomen en er wordt elke keer een verbinding gelegd met theorie, praktijk en jezelf. De training combineert steeds korte stukken theorie met direct daaraan gekoppeld praktische opdrachten. Je werkt in die opdrachten vaak in kleine groepjes samen zodat je ook van elkaar kunt leren. Naarmate de training vordert is er steeds meer ruimte voor eigen casuïstiek en intervisie. 


Wat levert de cursus je op? 

  • Je leert jezelf en jouw kwaliteiten effectief inzetten als (bege)leider van jouw team, werkgroep of sectie. 
  • Je wordt je bewust welke rol je inneemt en waarom je bepaalde interventies inzet. 
  • Je krijgt inzicht in jouw persoonlijke werkwijze en overtuigingen ter versterking van je eigen vaardigheden. 
  • Je leert over veranderstrategieën van anderen en word je bewust hoe je daarop kunt inspelen. 
  • Je hebt kennis van groepsdynamica, hoe een groep zich in de loop van de tijd kan ontwikkelen en welke acties daarbij passend zijn. 

 

Wil jij je ontwikkelen als werkgroep/sectieleider of procesbegeleider? Het maakt niet uit wat je functie of ervaring is. Het is natuurlijk wel handig dat je gedurende de trainingsduur in de praktijk ervaring kunt opdoen. Zo kun je dingen meteen toepassen, uitproberen en deze ervaring naar de volgende sessie meenemen. Schrijf je snel in! 

Expert:

Jeroen van Grunsven
Als organisatieadviseur, trainer en coach zet Jeroen zich in op ontwikkelvraagstukken in de onderwijssector, met name binnen het voortgezet onderwijs. Denk daarbij bijvoorbeeld aan procesbegeleiding, rollen en verantwoordelijkheden, (gespreid) leiderschap en omgaan met weerstand. Ook coacht Jeroen schoolleiders, management- en projectteams en verzorgt hij intervisiesessies.